в. 24 часа • 19/11/2019 г. стр. 24

Какво се случи в бранша за 1 година?

***
Мариана Милтенова, председател на Националния съюз на градинарите в България
Искаме промяната, но като разговаряхме с хората от бранша, стигнахме до мнението, че е по-добре да се свали ДДС на 2-3%, отколкото да се прави обратно начисляване на данъка. Оказа се, че е много комплициран начинът на отчетността. При една малка грешка може да излезе, че трябва да платиш 20% ДДС и на практика нашите колеги да натрупат много голяма загуба.
Обратното начисляване работи доста добре при зърнопроизводителите, но те имат големи доставки и 5-6 фактури. А ние имаме малки доставки, с много фактури и много документи. Те трябва да се описват в рамките на 7 дни, да се правят протоколи, след това да се проверяват от НАП.
За съжаление, тази година бе най-лошата за някои от колегите, специално тези с градини от череши.
***
Костадин Костадинов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите
От няколко години се борим за законодателни инициативи, едните ще се реализират в края на тази, а другите - в началото на следващата година. Успех в зърнопроизводството е, че сме на десето място в света по износ на пшеница. Представляваме 1/4 от износа в България, пресметнато в пари. При Закона за горивата също постигнахме успех с това, че правителството ни разбра, че сме хората, които работим с горива, а не сме търговци. Българското зърнопроизводство жъне успехи, въпреки че нито един зърнопроизводител не е участвал в програма. Всичко постигаме на базата на труд и конкурентоспособност, които сме изградили сами през годините. За нас това е най-важното - да сме устойчиви фирми и да могат да се запазват доходите.
***
Даниел Минев, председател на Българската асоциация на търговците на агротехника
Асоциацията ни има няколко фундаментални цели, за които работим от основаването й. Сред тях са създаването на условия за прилагането на лоялни търговски практики в бранша, коректни и етични отношения между конкурентите на пазара, както и взаимодействие с други браншови организации от сектора. Обединени сме в това да популяризираме сред земеделските производители всички ползи, които носят инвестициите в технологични решения и иновации в агробизнеса. Горди сме, че нашият основен проект в тази насока, Специализираното изложение за земеделие БАТА АГРО, и тази година се доказа като най-значимото събитие в бранша. То представи на фермерите близо 190 фирми от сектора, сред които най-големите световноизвестни брандове за агротехника, както и широко портфолио от продукти и услуги за земеделието. БАТА АГРО 2019 отбеляза рекорд по изложбени площи и беше посетено от над 15 000 души. Генерално за бранша очакваме една успешна и плодотворна година.
***
Венцислав Върбанов, председател на УС на Асоциацията на земеделските производители в България
2019 г. беше белязана от немалко проблеми за сектора, които успяхме да преодолеем. Като основен успех бих посочил положителния развой на борбата за изваждане на земеделските производители от обхвата на Закона за горивата. Имахме и редица предизвикателства - щетите от градушките и сушата, кризата с африканската чума по свинете. АЗПБ предупреди за тази опасност още през февруари, а месеци по-късно проблемът се превърна в реална заплаха за националната сигурност. И въпреки че държавата и животновъдите положиха големи усилия за справяне с проблема, той все още е налице. Дали сме постигнали реален успех в това отношение, ще разберем най-рано догодина.
***
Галина Пейчева-Митева, заместник-председател на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи
За голям успех на БАСЗЗ считам факта, че започнахме да си партнираме активно с останалите асоциации и в процеса на работата открихме, че имаме сходни виждания и позиция по много въпроси. Партньорството и диалогът ни направиха по-силни и по-обективни и помогнаха да бъдем активни и ценни участници в диалога с институциите.
Последната година беше знакова, за мен лично беше много ясен и нагледен урок как много важни и трудни въпроси могат да бъдат решени, ако има воля и желание от страна на всички засегнати страни и как могат да не бъдат решени, ако няма желание за консенсус.
По отношение на Закона за земята предстои обществено обсъждане, което очаквам да е интересно и разгорещено.
***
Стоян Чуканов, председател на Асоциацията за развъждане на месодайни породи говеда в България
Позитив е изсветляването на сектора на месодайното говедовъдство.
Работим в тази посока заедно с институциите. Резултатите са налице: доказването на обвързаната подкрепа, хората свикнаха, че животните трябва да носят марки.
Като добро постижение мога да определя достигането на близки до европейските нива на цените на говеждото месо в България - около 2 - 2,1 евро/кг. Те се дължат на качествените, угоени животни от направлението на месодайното говедовъдство. Но то не е постижение само през последната година, а се дължи на работата през последните три.
Месодайното говедовъдство увеличава обемите си в България. Положително е, че броят на животните под селекционен контрол също расте.
***
Иван Станков, председател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация
Годината беше много трудна за овцевъдството, тъй като цените на продуктите на овчето мляко, на месото и пазарите не бяха стабилни. Но поставихме основи на много нови неща. Готвим се да изградим център за преценка на мъжките разплодници по потомството. Ниската продуктивност на животните, примитивните условия, при които се отглеждат, се дължат на това, че няма селекция по продуктивност, по фенотип или генотип. Започнахме работа по този център и в момента подготвяме проект. Спечелихме проект за образователен център към асоциацията. Положихме доста усилия, за да създадем 10 специалности, които са много важни. Виждаме, че за да се променят нещата, трябва да има повече знания.
Създадохме групи и организации на производители и сега работим те да бъдат осигурени с минимандри или кланици и да скъсим веригите, а с по-големия контрол да подобрим и хигиената на производство. Цените ще станат по-достъпни, а качеството - по-добро.